Een warm thuis dichtbij
De mantelzorgwoning gaf mijn moeder de kans om langer in een vertrouwde omgeving te blijven. Ze was dichtbij, maar had toch haar eigen plek. “Even samen eten, een praatje maken, direct kunnen helpen – het maakte echt een verschil,” merkte ik al snel. De persoonlijke zorg en het gevoel van verbondenheid verhoogden het welzijn van onze moeder.
Zorg verlenen: een intensieve taak
Mantelzorg vraagt veel, zowel fysiek als emotioneel. Ik moest goed nadenken of ik het aankon. “Het gaf druk, maar voelde niet als een last,” dacht ik vaak. Met een goede taakverdeling binnen de familie en duidelijke afspraken werd de zorg beter behapbaar. De zorg was intensief, vooral wanneer moeder veel hulp nodig had, maar aan de andere kant heeft de liefde en zorg die ik mocht verlenen energie en voldoening gegeven.
Communicatie binnen de familie
Een van de belangrijkste lessen die we leerden, was hoe cruciaal openheid binnen de familie is. We bespraken alle keuzes met elkaar, inclusief moeder, zodat iedereen betrokken was. Tegelijkertijd hielden we er rekening mee dat de uiteindelijke beslissing vooral lag bij degene die de zorg gaf (Hanna) en degene die de zorg ontving (moeder). Duidelijke communicatie hielp ons om misverstanden te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen zich gehoord voelde, wat het draagvlak binnen de familie vergrootte.
Goede ondersteuning maakt een wereld van verschil
Wat ons echt hielp, was de steun van zorgprofessionals. De huisarts was altijd bereikbaar en de thuiszorg bouwde een vertrouwensband met ons op. Dankzij hun hulp stond ik er niet alleen voor en kon ik met vragen en zorgen altijd ergens terecht.
Slimme aanpassingen in huis
Om de zorg soepel te laten verlopen, maakten we een aantal praktische aanpassingen. We koppelden een videodeurbel aan de telefoon, zodat we altijd bereikbaar waren en, indien nodig, konden meekijken of met moeder konden praten. We plaatsten deze dicht bij het bed zodat ze er goed bij kon. Daarnaast droeg moeder een horloge waarmee we alle vitale organen/somatische aspecten die relevant waren voor de gezondheid van mijn moeder konden worden geregistreerd. Het waren kleine aanpassingen, maar ze gaven ons een gevoel van veiligheid en maakten een groot verschil in de dagelijkse zorg.
Een balans vinden tussen zorg en gezin
Naast mantelzorger was ik ook ouder en grootouder. De zorg combineren met mijn eigen gezin was soms een uitdaging. “Ik wilde blijven oppassen op mijn kleinkinderen om de balans te bewaren,” besefte ik al snel. Een strak schema en duidelijke afspraken hielpen om zowel voor mijn moeder als voor mijn gezin tijd te maken.
De emotionele kant van mantelzorg
Mantelzorg gaat verder dan alleen praktische zorg. Het is ook een emotioneel proces, zeker in de laatste levensfase. Het besef dat mijn moeder afhankelijker werd en haar gezondheid achteruitging, was zwaar. Toch was het ook waardevol om haar nabij te zijn en haar te begeleiden in deze fase van haar leven.
Terugkijken op een bijzondere tijd
Een mantelzorgwoning is geen eenvoudige keuze, maar voor ons was het de juiste. Het bood mijn moeder een plek waar ze zich thuis voelde en waar we haar de zorg konden geven die ze nodig had. Het was een intensieve periode, maar ook een periode vol waardevolle momenten.
Overweeg je een mantelzorgwoning?
Sta je zelf voor deze keuze? Denk goed na over de praktische en emotionele impact. Een goede voorbereiding, duidelijke afspraken en professionele ondersteuning maken een groot verschil.
* Let op: Om privacy te beschermen, zijn namen en foto’s aangepast zonder afbreuk te doen aan de betrouwbaarheid van het ervaringsverhaal.